Westworld – un serial asa cum imi doresc

Combinația de western și science-fiction, presărată cu acțiune, dramă și elemente filozofice face din Westworld un serial mai mult decăt promițător.

Serialul se deschide cu o secvență ”out-of-the-box”, urmând apoi să fim introduși și în sfera așa-zisului ”parc de distracții” în care se desfășoară acțiunea. Secvențele dintre această scenă le-am vazut deja online pe putlocker9, și cele din ”culise” sunt alternante și relativ ușor urmărit. Lucrurile se complică însă când ni se prezintă, de fapt, cum funcționează parcul de distracții cu tematică western.

Vizitatorii din parc plătesc probabil bani grei pentru a-și face de cap în universul experimental. Prin prisma locuitorilor parcului, aceștia sunt ”nou-veniți”, iar gazdele sunt programate să fie docile față de vizitatori, cei din urmă neputând fi răniți, dar putând ataca și chiar ”ucide” gazdele.

Am înțeles încă de la început că Dolores este personajul principal al poveștii pe care o vom urmări, dar apoi am început să am oarecare dubii. Asta pentru că tatăl lui Dolores, Peter Abernathy, are un rol mai mult decât secundar în poveste, fiind probabil cel mai special dintre personajele pe care le vedem în primul episod.

Gazdele sunt androizi cu inteligență artificială, iar așa cum ne-am aștepta, mișcările și dialogurile lor sunt programate din spatele cortinei, fiecare dintre aceștia urmându-și rolul prestabilit. Dacă vreți, ca analog pentru situația aceasta, vă puteți imagina NPC-urile dintr-un joc, cu care interacționăm la un moment dat. NPC-ul are linii de dialog pe care le prezintă jucătorului și o serie de mișcări pe care le efectuează în mod repetat, pentru a asigura o ciclicitate a sa.

Deși am avut o oarecare reticență cu privire la serial și ideea din spatele acestuia, nefiind familiar nici cu filmul original din 1973, pe care este bazată noua producție, aștept cu nerăbdare următorul episod. Combinația de science-fiction și western este mult mai intrigantă decât pare inițial, iar seria de momente filozofice presărate în momente cheie ale serialului îl fac o producție aparte, care ne poate pune ușor pe gânduri cu privire la propria existență, sau la viitorul inteligenței artificiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *